Kirkens eksteriør 

C.F. Hansens kirke, interiør

Kirken blev indviet den 7. juni 1829 selv om der manglede en del af interiøret. Thorvaldsens Kristus statue og de 12 apostle var på plads men var af gips.  Marmorudgaverne kom først senere. Stoleværket og orglet var opstillet, men døbefonden var en midlertidig af træ.

Frue Kirke er en langkirke med apsis og koromgang i øst og et tårn i vest. Kirkebygningen er 83 m lang og 33 m bred. Indvendigt er kirkens skib 60 m i længden og godt 25 m i højden. Med alle pulpiturer i brug er der plads til godt 1500 mennesker.

Vestfronten

Vor Frue Kirkes Vestfront

Foran vestfronten, som virker massiv, da barokkirkens tårnkapeller er udvidet og sammenbygget med tårnets nederste del, er der bygget en søjleportal med 6 doriske søjler (uden attikabase), der bærer arkitrav, triglyffrise og en trekantsfronton, der er beklædt med kobber. Trekantfrontonen er med relief af Thorvaldsens ”Johannes døberen prædikende i ørkenen”. Søjlerne er pudset, men består forneden af et par tromler af marmor.

  

Hovedportalen under søjleportiken er smukt udformet med profileret sandstensramme med ornamenteret frise og fordakning. I muren er der trukket kvaderfugning i hele portalens bredde og øverst er den afsluttet med en relieffrise af Thorvaldsen med motivet ”Kristi indtog i Jerusalem”.

 

Den øverste del af vestfacaden er glatpudset og uden muråbninger. Tempelfronten flankeres af to bronzefigurer (David af Jerichau og Moses af Bissen), der er opstillet på piedestaler.  

 

Tårnet

Tårnet efter H.G.F. Holm (akvarel Thorrvaldsens museum) Tårnets mur flugter med facaden og er 60 m højt..  Overgangen fra vestfacaden til tårnet markeres af en lav murbrystning (en attika). Dens bredde svarer til søjlefronten. Vestsidens hovedgesims er enkel uden tandsnit. De to første stokværk er skjult bag facaden. Først den tredje er synlig. Den har mod vest et rundbuet vindue med en konsolbåret balustrade foran. Klokkestokværket er den næste etage, den hviler på en gesims og dens omkreds er lidt mindre en den forrige etage. På alle fire sider er en åbning med to søjler. På deres dækplade (abacus) udspringer en bue, der forbinder de to søjler. Motivet har sit udspring i paladiovinduet (paladiovinduet er trefløjet med et rundbuevindue med to rektangulære mindre vinduer på hver side – benævnes også Serliana motivet efter ital. arkitekt Serlio 1537). Det følgende stokværk har en urskive i midten på alle fire sider. Ydermuren flugter den forrige etage. Med undtagelse af vestsiden har urskiverne på begge sider to runde glugger. Disse stammer fra baroktårnet. Der følger et stokværk med en vægtergang med rækværk. Den er båret af meget kraftige konsoller. På alle fire sider er der anbragt centrerede døre omgivet af rammer med trekantsfrontoner. Det sidste stokværk har på øst- og vestsiden tre retkantede åbninger, der deles af fire murpiller, der alle har kapitæl. I åbningerne er der forneden en stenbalustrade. Tårnet afsluttes af en gesims med tandsnit. Taget består af et lavt pyramidetag dækket med kobber, hvorpå der findes et lueforgyldt kobberkors i toppunktet. De gamle murer fra baroktårnet er genanvendt indtil det næstøverste stokværk.

 

Langhuset

Vor Frue Kirkes Apsis i øst Frue Kirke fra vest.  

Siderne i langhuset er ens i nord og syd. Begyndende mod vest er de tidligere kapeller blevet til trappehuse. Ydermuren på dette stykke skydes en anelse frem i forhold til resten af facaden. Muren er glatpudset og i underetagen er der et vindue omgivet af en profileret ramme og i overetagen et større vindue med en rigere ramme med konsoller forneden og en vandret fordakning foroven. Hovedgesimsen, der er fælles for hele langhuset er en tandsnitsgesims. Selve langhuset består af ni fag. Facaden i underetagen er dekoreret med et kvadermønster og otte enkelte vinduer magen til det i endefaget men uden rammen. I midten findes en port med en kvaderprydet portal afdækket med en trekantsfronton. Den mønstrede underetage adskilles fra den glatpudsede overetage med en gesims (et enkelt kordonbånd). Overetagen har i alle ni fag rundbuede vinduer.

 

Langhusets tag ligner et sadeltag, men har i midten indsat et næsten fladt kobberdækket ekstra sadeltag. Dette skyldes at den oprindelige tøndehvælving inde i kirken bestod af nogle meget tunge gipskassetter, der var fastgjort til tagværket og derfor var det nødvendigt med denne tagudformning.

 

Langhusets østside afsluttes af en lodret gavl, hvortil korrundingen slutter og uden på den findes en koromgang. Både korrundingen og koromgangen er formet som en halv cylinder. Korrundingen er den højeste og den har gesims fælles med langhuset. Koromgangen har kun 2/3 del højde. Korets tag består af en halv kuppel, der er kobberbelagt. Over koromgangen er der et meget fladt halvtag. Korrundingen har ingen åbninger mens koromgangen på den øverste glatpudsede del har syv cirkulære vinduesåbninger. Den nederste del er kvadermønstret ligesom langhuset og uden vinduer. Der findes kun en portal i midten. Den er indrammet af skrånende rammer, der foroven afsluttes af en trekantsfronton. Koromgangen deles af et kordonbånd i samme højde som langhuset.

 

Netop Frue Kirkes løsning med sin korrunding og –omgang er blevet meget rost i faglige kredse. 

 

(Kilde: Claus M. Smidt: Vor Frue Kirke, København 1980, ISBN 87-981072-0-8)

  Til forsiden

archiv - bekleidung weiterhin ihre reichweite aufwenden, die zusätzlich die zip - täschchen.und # 8220; ein beliebter begleiter fr arbeiten und reisen.doppelseitig reißverschluss fr sicherheit und einfachen zugang und eine große klappe auf tabletten und kleinen laptops leicht #. & 8221; das ist so robust wie du und # 8217; d erwarten von ac - produkte & # 8211; 180z ente baumwolle,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT horween leder ziehen,Adidas Tubular Invader Strap verstärkt nähte und gewebe,Nike Classic Cortez Nylon in oregon und gelegen,Adidas Yeezy Boost 550 treffen die tsa weiter einschränkungen, die flughafen - jobsworths.finden sie hier.Nike Dunk SBwir 8217 & #;Adidas Yeezy Boost 350 V2 die wollten ein melange / solange knowles wortspielen witz, aber wir fhlen und # 8217; d zu verschleiern,NIKE ZOOM WINFLO 3 auch fr unsere unklar ist.du und # 8217; nun mssen sich mit diesem schönen springer,Nike Air Huarache das ist mehr als genug, um einen abgebrochenen witz.Nike Sock Dart SE Femmedu und # 8217; 11 kaufen mssen, selbst wenn wir & # 8217 sind nicht so großzgig und # 8211;NIKE AIR ZOOM ELITE 9 auch an thanksgiving.(farfetch).