Kirkens interiør

C.F. Hansens kirke, eksteriør, Thorvaldsen

Hovedportalen findes i Nørregade under søjlehallen. Gennem denne træder man ind i et dunkelt vindfang under tårnet. Til siderne er der trappehuse, hvis gulv er hævet tre trin. En eneste dekoration består af pilastre, der flankerer de fire åbninger. Under loftet er der en dorisk gesims med et spejl i midten. Trappehusene har et åbent rum i midten, der går op igennem hele højden.

Fra forhallen kommer man gennem en portal til den indre forhal, der er et rektangulært rum med en niche i hver ende. Loftet er udsmykket med dybe kassetter. Gennem rummets tre pillebårne buer ser man ind i det vældige lyse kirkerum. Rummet har forneden arkadeåbninger, der svarer til de mellem forhallen og hovedskibet. Der er syv i hver side.

Vor Frue Kirke i begyndelsen af 1900-tallet  
Pillerne har vederlagsbånd og i højde med buernes toppunkt findes en medaljon med et englehoved, der er indrammet i vinger. I arkadeåbningernes øverste del findes det mellemste pulpitur (herskabsgalleri) med jernrækværk, hvis håndliste flugter buernes vederlagsbånd. Det underste murparti afsluttes foroven af en stukfrise, der er dekoreret med ”løbende hund” og palmetter.  

Over det nederste murparti findes 14 doriske søjler (faktisk toskansk orden, den 1. af de fem søjletyper (efter Serlios 4. bog 1537), der ofte betegnes som de klassiske), der står på sokler. I mellem søjlerne er der balustrader. Selv om søjlerne skal illudere stensøjler, er de udført i træ. Da kirken skulle bygges havde Danmark en meget dårlig økonomi og der skulle spares hvor det var muligt. Bag ved søjlerne findes det øverste pulpitur. Herfra åbner store rundbuede arkader sig ud til en korridor, så de tilsvarende vinduer i langhusets overetage kan give lys til kirkerummet. På samme måde oplyses underetagen af langfacadens nederste vinduer.

Kirkerummets søjlekolonner bærer foroven en klassisk gesims af dorisk orden. Herpå hviler tøndehvælvet, der efter den sidste restaurering har fået sin oprindelige form, dog er det nu udført i fibermateriale som gør det lettere end de tidligere trækassetter.

Overgangen til koret består af massiv mur, der kun er gennembrudt af to åbninger, der sidder over hinanden. Den nederste er en portal med konsolbåren trekantsfronton. Den øverste er en retkantet åbning med balustrade magen til den mellem søjlerne på langsiden. Over de øverste åbninger er der rektangulære, udsmykkede blændingsfelter. Kirkerummets gesims over søjlerne videreføres i dette mellemparti. Imellem de massive mure er der et tøndehvælv, der har en mindre radius end hovedhvælvet og overgangen til korrundingen bliver herved tydeligere.

plan1
alteret
Frue Kirke. Grundplan af kirken efter Vilhelm Wohlerts restaurering, 1979 (tegning Vilhelm Wohlerts tegnestue).  

Kassetterne i hvælvet har affasede hjørner. Apsishalvkuglen har samme radius som hovedrummets tøndehvælv. Hovedgesimsen er ført igennem apsisrundingen, men kassetterne i koret er stillet på højkant, hvorved mønstret fremtoner anderledes end det i hovedrummet. I koret er der under gesimsen en relieffrise udearbejdet af Thorvaldsen. Den viser ”Kristi gang til Golgata”. Korpartiet har et let hævet podie, hvis runding svarer til apsidens. Alteret er placeret et lille stykke inde i korets halvcirkel.

Alteret er opbygget som et murparti med en niche. Foran nichen står to korintiske søjler, der afsluttes af arkitrav, frise og trekantsfronton med ornamentspidser (akroterier). I nichen står Thorvaldsens Kristusfigur. Bag alteret er der ved sidste restaurering opført en betoncylinder indeholdende en spindeltrappe, der giver adgang dels til kælderen og koromgangens øverste etage. I kælderen kan man se rester af den gotiske kirkes kapelkrans. Ovenpå findes Domkirkens museum. For hver af koromgangens ender findes der i begge kirkens hovedetager et rektangulært rum. Rummene i underetagen kaldtes på Hansens tid for skriftestolene. Ved den seneste restaurering har de fået deres gamle farver tilbage (væggene var grønlige, gesimsen hvid og loftet lys lilla).

C.F. Hansens tegning af hovedskibet Kirkerummet efter restaurering

 I det store kirkerum er der opsat Thorvaldsens tolv apostle, seks på hver langside. C. F. Hansen havde oprindeligt forestillet sig disse opsat i murnicher, men Thorvaldsen lavede dem højere end nichemålene, så de derfor måtte opstilles på piedestaler ude i selve kirkerummet. C. F. Hansen murede derfor sine nicher til. Det store hovedskib mistede herved lidt af sin storslåede pondus.

Inventar i øvrigt

Prædikestolen er opstillet i den midterste arkade i langhuset på nordsiden. Den cylinderformede stol, der har en enkelt himmel står på en marmorsafferet plint. Arkaden er lukket bag opbygningen.

Kongestolen befinder sig overfor prædikestolen i øverste pulpitur. Arkaden er på dette sted lukket af en mur, der er dekoreret med pilastre og en portal i træ med et kronet rigsvåben over. Farverne er hvidt, rødt og guld.

Orglet i kirkens vestende i øverste pulpitur bag to søjler har bevaret sit oprindelige udseende, men er blevet udskiftet flere gange.  

(Kilde: Claus M. Smidt: Vor Frue Kirke, København 1980, ISBN 87-981072-0-8)

 Til forsiden

archiv - bekleidung weiterhin ihre reichweite aufwenden, die zusätzlich die zip - täschchen.und # 8220; ein beliebter begleiter fr arbeiten und reisen.doppelseitig reißverschluss fr sicherheit und einfachen zugang und eine große klappe auf tabletten und kleinen laptops leicht #. & 8221; das ist so robust wie du und # 8217; d erwarten von ac - produkte & # 8211; 180z ente baumwolle,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT horween leder ziehen,Adidas Tubular Invader Strap verstärkt nähte und gewebe,Nike Classic Cortez Nylon in oregon und gelegen,Adidas Yeezy Boost 550 treffen die tsa weiter einschränkungen, die flughafen - jobsworths.finden sie hier.Nike Dunk SBwir 8217 & #;Adidas Yeezy Boost 350 V2 die wollten ein melange / solange knowles wortspielen witz, aber wir fhlen und # 8217; d zu verschleiern,NIKE ZOOM WINFLO 3 auch fr unsere unklar ist.du und # 8217; nun mssen sich mit diesem schönen springer,Nike Air Huarache das ist mehr als genug, um einen abgebrochenen witz.Nike Sock Dart SE Femmedu und # 8217; 11 kaufen mssen, selbst wenn wir & # 8217 sind nicht so großzgig und # 8211;NIKE AIR ZOOM ELITE 9 auch an thanksgiving.(farfetch).